Кількість нещасних випадків на виробництві збільшилась на 284,6% через профхвороби на COVID-19

За підсумками першого півріччя цього року кількість страхових нещасних випадків на виробництві збільшилась на 284,6% – з 1 834 випадків у тому ж періоді 2020 року до 7 054 у 2021-му. При цьому кількість приросту орієнтовно дорівнює кількості випадків гострого профзахворювання на COVID-19, на які складено акти Н-1/П у цьому періоді, – близько 5 тис.

Смертність внаслідок нещасних випадків на виробництві, у тому числі в разі профхвороби на COVID-19, за цей період мала повільнішу динаміку зростання. Порівняно з першими 6 місяцями 2020 року кількість смертельних випадків зросла більш ніж вдвічі, або на 115,7% та склала 330 випадків.

За територіальним розподілом найбільша кількість страхових нещасних випадків зареєстрована у місті Києві (683 випадки), Київській області (649), Черкаській області (560), Хмельницькій області (543) і Львівській області (428).

Найменша – у Луганській області (58 випадків), Сумській області (65), Полтавській області (70), Закарпатській області (84) і Кіровоградській області (98).

За підсумками січня–червня 2021 року у структурі виробничого травматизму галузь охорони здоров’я продовжує складати абсолютну більшість випадків. Серед професій, робітники яких найчастіше травмувались/інфікувались на роботі, переважають медичні сестри (брати), молодші медичні сестри (брати) з догляду за хворими, молодші медичні сестри (брати), сімейні лікарі.

У разі настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання Фонд здійснює для потерпілих такі виплати:

● допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

● одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

● щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

● страхову виплату потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу;

● щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

● відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням.

Крім того, у разі настання страхового випадку за кошти Фонду здійснюється надання медичних і соціальних послуг. Зокрема, фінансується лікування всіх прямих наслідків страхового випадку до відновлення здоров’я або упродовж усього життя потерпілого у разі визначеної в цьому потреби, проходження курсу оперативної реабілітації на базі санаторно-курортних закладів, проведення досліджень, здійснення оперативних втручань, ендопротезування, протезування, забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення тощо.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

www.fssu.gov.ua
(044) 206-14-39, 097-723-67-16

Вам також може сподобатися...