Де дівається сміття тих людей, котрі не укладають договори на вивіз сміття?

Однією із найгостріших проблем нашої громади є поводження із твердими побутовими відходами (ТПВ). Простіше кажучи, сміття.

Більшість мешканців Лановецької ОТГ уже укладають договір на послугу поводження із ТПВ . Але є такі, що свідомо не роблять цього. Цікаво, куди зникає їх сміття?

Частина мешканців, які не мають договорів стверджують, що відходів у них немає. Але повірити у це важко, адже сьогодні навіть хліб та мило продають у пластиковому упакуванні. Після такого аргументу часто виявляється, що сміття спалюють. Багато людей вважають, що це зменшує кількість відходів, які потрапляють на звалище. Проте такі дії призводять до виділення в повітря чадного газу, діоксинів та інших отруйних речовин.

Інша частина сміття швидкісними темпами опиняється на стихійних сміттєзвалищах, які зовсім не сприяють ані комфорту, ані естетичному вигляду громади. І живуть поблизу них не тільки ті мешканці, які не уклали договір, а й ті, котрі регулярно сплачують за послугу. Окрім цього, ліквідація стихійних звалищ потребує фінансування, яке могло б бути спрямоване на дитячий майданчик чи встановлення лавок.

Важливо наголосити, що і спалювання сміття, і викидання відходів у не призначених для цього місцях є адміністративним правопорушенням. Це передбачає стягнення штрафу в розмірі від 340 до 1360 грн.

Тому сьогодні важливо розуміти, що укладаючи договір на послугу поводження із твердими побутовими відходами, ми не лише покращуємо екологічну ситуацію у громаді, а й бережемо власне здоров’я.

Вам також може сподобатися...