РОМАН КАЗНОВЕЦЬКИЙ: «АКТИВНІСТЬ ЛЮДЕЙ ПОРОДЖУЄ ДІЇ ВЛАДИ»

Економічна, комунальна та соціальна сфери, турбота про ветеранів, учасників АТО, дітей з обмеженими можливостями, малозабезпечених верств населення, підтримка талановитої молоді міста – це лише мала частина тих проектів, які нам вдалося реалізувати впродовж двох років. Завдяки дієвому депутатському корпусу, виконавчому комітету міської ради, ми віддано працювали на розвиток громади й спільними стараннями добивалися бажаного. Тож і надалі прагнемо зберегти та зміцнити власні досягнення, щоб потім мати стійку основу для зростання Лановецької міської об’єднаної територіальної громади.

СОЦІУМ

Міська рада сприяє створенню необхідних умов для виховання і розвитку дітей та молоді. З метою популяризації здорового способу життя, організації їх дозвілля, задля корисного та продуктивного проведення вільного часу на вулицях міста (Незалежності, Грушевського, Корольова, Вишнівецька, Гетьмана Сагайдачного, Травнева, І.Франка, Ювілейна), міському стадіоні та в селах Оришківці і Волиця розпочато облаштування дитячих спортивно-ігрових майданчиків. У дворах багатоквартирних будинків проводиться встановлення спортінвентарю та елементів дитячого вуличного ігрового обладнання.

На міському стадіоні проведено заміну покриття трибун, облаштовані  роздягальні та проведений ремонт адмінбудинку. Встановлено додаткове освітлення спортивного майданчика.

Для стимулювання інтелектуальної та творчо обдарованої молоді, на виконання міської програми «Обдарована молодь» на 2016-2017 роки, міська рада всіляко підтримує дітей, чиї успіхи в галузях освіти, культури і спорту сприяли збагаченню духовних і спортивних надбань нашого міста, прославляли його на всеукраїнських та міжнародних аренах.

Не залишаються поза увагою особи, які потребують фінансової допомоги: діти з обмеженими можливостями, з кризових сімей, сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах, ветерани та інваліди Другої світової війни, учасники антитерористичної операції, ліквідатори та постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС, особи, які брали участь у виконанні бойових завдань на території інших країн.

МІЖНАРОДНЕ ПАРТНЕРСТВО

Одним із пріоритетів роботи в сучасних умовах вважаємо налагодження нових партнерств. Так, у травні й вересні 2016 року, відбулася зустріч із делегацією німецьких міст Лінген та Фререн. Зазначимо, що співпраця між громадами німецьких міст та Лановеччини триває більше 25 років. На зустрічі у міській раді, присвяченій 25-річчю співпраці, був запропонований та окреслений проект угоди про співпрацю. Ми високо цінуємо усе, що досягнуто, і надіємося на подальший взаємозв’язок, як орієнтир підтримки та розвитку міжнародних відносин.

У вересні поточного року міська рада приймала гостей з польського міста Замость – делегацію небайдужих людей, готових навчити та допомогти батькам, які не з чуток знають як виховувати дітей з числа маломобільних груп. Мова йшла про створення на території нашого району реабілітаційного центру для дітей з особливими потребами, громадської організації, яка безпосередньо співпрацюватиме з іноземними фондами та організаціями. Відтак м.Ланівці перейматиме досвід Кременця, де на даний час залучають інвестиції для реалізації такого проекту. Улітку, під час робочого візиту до Польщі з метою вивчення даного питання, делегація з Ланівців ознайомилася із ситуацією реабілітації, лікування та навчання маломобільних груп населення, зокрема дітей. Польські друзі запропонували учасникам зустрічі можливість безкоштовного тижневого екскурсу для бажаючих до центру в м.Замость (Польща).

ЗООБОТСАД

Лановецький зоологічний сад – це місце для проведення сімейного дозвілля як серед місцевих жителів, так і гостей міста, проте уже багато років він перебуває у незадовільному стані й потребує проведення ряду організаційних, регулятивних та господарських заходів щодо покращення стану, зокрема у плані благоустрою.

Таким чином, на замовлення міської ради в 2016 році кафедрою лісового і садово-паркового господарства відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Бережанський агротехнічний інститут» розроблено проект генерального плану благоустрою території зоологічного парку “Лановецький зооботсад” м.Ланівці Тернопільської області (загальна площа 10 га).

Даним проектом передбачено:

-створення ділянок для коротко- і довготривалого відпочинку відвідувачів;

-декоративне оформлення території;

-влаштування ділянки під назвою «Співоче поле» для проведення культурно-масових заходів;

-збагачення видового складу рослин декоративними чагарниками;

-квітникове оформлення території зоологічного парку;

-реконструкція двох острівців;

-влаштування спортивного майданчика для гри у волейбол і теніс та занять іншими видами спорту;

-ландшафтно-архітектурне планування експозиційної зони;

-встановлення інформаційних стендів;

-влаштування дорожньо-стежкової мережі;

-благоустрій водойм;

-встановлення малих архітектурних форм;

-влаштування освітлення території у вечірній час.

Відеопрезентацію проекту можна переглянути тут.

Реалізація проекту істотно вплине на зміну рослинності: деревостани будуть очищені від захаращеності і дикорослого самосіву аж до зміни сучасного лісового типу ландшафту до проектованого паркового типу. Проектується суттєве зрідження деревостану, усунення перестійних, хворих та фаутних дерев. Видовий склад дендрофлори, квітників і газонів збагатиться новими видами, формами й сортами декоративних рослин.

Для реалізації даного проекту в 2017 році розпочато поточний ремонт існуючої інженерно-гідротехнічної інфраструктури з метою ліквідації підтоплення і забезпечення водовідведення з території зоологічного парку, видалення зайвих (згідно проекту) зелених насаджень.

Окрім цього, протягом двох років відбулося чимало толок на території зооботсаду. Частково вирубали чагарники, розчистили зарослі – і усе це завдяки праці та бажанню небайдужих ланівчан навести лад у нашому місті.

ОСВІТЛЕННЯ

Важливою складовою у роботі міської ради була та залишається налагоджена система вуличного освітлення. І тому, аби мінімізувати енергоспоживання та водночас підвищити рівень якості освітлення в нашому місті, прийнято рішення провести реконструкцію вуличного освітлення: встановити нові та замінити наявні світильники з лампами розжарення і ДРЛ на світлодіодні. Так, по вулицях Тернопільська, Залізнична, Вишнівецька, Миру, Незалежності повністю замінено 144 світильники на більш надійні та енергоефективні LED потужністю 50 Вт.

Також за два останніх роки повністю, в деяких випадках частково, освітлено вулиці Берегова, Винниченка, Вишнева, Новосілка, Незалежності, Гайова, Драгоманова, Запорізьких Козаків, Котляревського, Морозенка, Сонячна, Ювілейна, Зарічна, Підгірна, Українська, Тернопільська, Кармелюка, Колгоспна, Пряма, Рівненська, Лугова, Богайчука, Січових Стрільців, Східна, Набережна, Привокзальна, Пушкіна, Вишнівецька, Корольова, Березова, Відродження, Івана Франка, Коротка, Північна, Хлібна, Івана Богуна, Молодіжна, Польова, Гетьмана Сагайдачного, Заводська, Поповича, Робітнича, Польова, Лугова с. Оришківці. Встановлено більше 350 нових світильників, що дало змогу освітити більш ніж 90% вулиць міста.

Окрім цього, здійснено реконструкцію освітлення набережної міського ставу. Встановлено 20 декоративних опор.

Надалі плануємо здійснити реконструкцію вуличного освітлення та додатково встановити світильники у селах Оришківці, Малі Куськівці, Волиця, по вулицях м.Ланівці: Весняна, Листопадова, Дружби, Жирак, Енергетична, Нова, Зелена, Садова, Квітнева, Виробнича, Вільхова, Джерельна, Центральна, Кармелюка, Західна, Польова, Відродження, Білозірська, Травнева.

ТРОТУАРИ

У Ланівцях триває облаштування тротуарів, а саме по вулицях Незалежності та Привокзальній. По Незалежності бруківку буде покладено від Чорнобильського мікрорайону і до меморіалу воїнам, загиблим у Другій Світовій війні, загальною протяжністю 980 м і вартістю 1 млн. гривень. Привокзальна вулиця буде більш трудомістка, оскільки раніше там не було тротуару, тож роботи починаються з нуля, вартість проекту – 418 921 грн., а сама пішохідна ділянка матиме протяжність 306 м. Вкладання тротуарної бруківки на прибудинковій території багатоквартирних будинків продовжуємо по вул. Незалежності, 2, 4 та Грушевського, 1, довжиною 187 м. Також до кінця поточного року заплановано закінчити реконструкцію тротуару по вул.Вишнівецька до вул.Миру протяжністю 525 метрів та загальною кошторисною вартістю 1,2 млн. грн. Проектами передбачено вкладання нового покриття, встановлення бордюрів та поребриків, опор освітлення та декоративних лавок.

Слід зазначити, що вже реалізовано проекти реконструкції тротуарів по вул.Вишнівецька до вул.Корольова довжиною 350 м і вартістю 706 529 грн., по вул.Залізнична довжиною 400 м і вартістю 997 400 грн., по вул.Тернопільська загальною протяжністю 457 м і вартістю 923 956 грн. та по вул.Незалежності довжиною 210 м. Реалізовуючи дані проекти, ми отримуємо безпеку пересування вулицями, доступність вулиці для маломобільних мешканців, впорядкованість замість хаотичності тощо.

В результаті місто матиме 3 км 415 м нових комфортних тротуарів.

ДОРОГИ

Дороги – важлива складова у кожному населеному пункті. Протягом двох років вдалося за рахунок коштів із міського бюджету здійснити частковий поточний ремонт вулично-дорожньої мережі. Це грейдерування дорожнього покриття, ямковий ремонт, часткове вирівнювання профілю з додаванням відсіву та щебеню (2 776,82 тонн), нарізання кюветів.

На даний час виготовлено проектно-кошторисні документації, які дадуть змогу капітально відремонтувати ділянки доріг по вулицях Українська, Шевченка, Грушевського та перетин Тернопільської і Незалежності.

Водночас плануємо на ремонт доріг залучати ще кошти  Державного фонду регіонального розвитку, зокрема на реалізацію проектів «Реконструкція доріг по вул.Молодіжна, І.Богуна, Корольова, Відродження в м.Ланівці Тернопільської області», «Реконструкція доріг по вул.Новосілка і Польова в м.Ланівці Тернопільської області»

На тому не зупиняємося, а ставимо перед собою завдання, щоб вулиці і дороги міста та інших населених пунктів Лановецької міської ради були в задовільному стані.

ОЧИСНІ

Забезпечення міста очисними спорудами з метою очищення стічних каналізаційних вод із застосуванням сучасних технологій, покращення стану довкілля є одним із життєво необхідних напрямів розвитку Ланівців. Таким чином, міською радою замовлено проект «Реконструкція біологічних очисних споруд в місті Ланівці Тернопільської області продуктивністю 800 м.куб/добу». Впровадження проекту передбачає суттєве поліпшення санітарного, екологічного стану населеного пункту; біологічне очищення господарсько-побутових стічних вод; кардинальне зменшення негативного впливу на поверхневі водні об’єкти. Загальна вартість реалізації проекту – 6996,509 тис. грн., у тому числі з ДФРР залучено 5946,509 тис. грн., з міського бюджету – 1050 тис. грн.

У першочергових планах також будівництво біологічних очисних споруд продуктивністю 50 м.куб/добу в масиві цукрового заводу.

Питання екологічної ситуації нашого міста за останніх декілька років стало дуже актуальним. Контроль якості стоків – запорука чистого довкілля, а очисні споруди – це запорука здоров’я людини. І місцева влада робить все можливе, щоб кожен житель чи гість Лановець відчував комфорт від проживання та перебування на території міської ради.

ВОДОГІН, ВОДОВІДВЕДЕННЯ

Підвищення рівня якості послуг населенню у плані водопостачання, а також поліпшення санітарно-епідемічної ситуації щодо забезпечення питною водою, безперервного її подання також є одним із важливих завдань для Лановецької міської ради. Так, з метою покращення стану існуючої водопровідної мережі, по місту протягом двох останніх років реалізовано чимало проектів.

У мікрорайоні цукрового заводу втілено проект реконструкції ділянки водогону по вул.Вишнівецька, яким передбачено прокладання водопровідних труб загальною довжиною 630 м, заміну фасонних частин існуючих колодязів та облаштування водорозподільчих колодязів із пожежного гідранта. Вартість проекту – 350 000 грн.

Також прокладено новий водогін протяжністю 940 м по вул.Польова – Новосілка, вартість якого складає 313 297 грн.

Замінено водопровід по вул.Незалежності та Грушевського протяжністю до 355 м на загальну суму 48 700 грн.

Найближчим часом плануємо реалізувати проект реконструкції водопроводу по вул.Волинській загальною вартістю 1179 тис.грн. Відповідно до проекту буде замінено 568 метрів водопровідної мережі.

Також одним із нагальних завдань є проведення повної реконструкції каналізаційної мережі і каналізаційно-насосної станції міста, оскільки КНС та підвідні самоплинні колектори побудовані ще в 70-х роках ХХ століття і знаходяться в дуже аварійному стані. З огляду на це, було розроблено проект «Реконструкція каналізаційної мережі і каналізаційної насосної станції по вул.Незалежності в м.Ланівці Тернопільської області», який фінансувався ДФРР та за рахунок коштів з міського бюджету. Побудовано нові каналізаційні мережі загальною протяжністю 1 467 м та облаштовано 26 колодязів по вул.Незалежності та Грушевського. У 2017 році для повної реалізації проекту та втілення його в дію депутатами міської ради було виділено ще 256 900 тис. грн., які дали змогу запустити каналізаційні мережі та здійснити відкачування стоків на очисні споруди.

Також проведено заміну каналізаційної мережі по вул.Незалежності довжиною 90 м.

СМІТТЯ

Лановецькою міською радою спільно з комунальним підприємством по благоустрою постійно проводиться санітарне очищення міста. Акцентуємо увагу на роздільному зборі твердих побутових відходів. Протягом двох років:

– ліквідовано 15 стихійних сміттєзвалищ;

– виготовлено та встановлено 93 сміттєвих баки та облаштовано 25 огорож для них;

– встановлено 88 сміттєвих урн;

– укладено додатково 524 договорів на вивезення ТПВ.

Придбано та встановлено гідравлічний прес потужністю 12 т та виготовлено 25 сміттєвих контейнерів для збору пластикових відходів.

Адже чистота – чи не найголовніший атрибут затишного й комфортного міста  – справа спільна для всіх і кожного.

КПпБ

Дбаємо про покращення матеріально-технічної бази Лановецького комунального підприємства по благоустрою. Автопарк підприємства за останні 2 роки збільшився удвічі. Одне із найбільших надбань – придбання за рахунок міського бюджету екскаватора-навантажувача БАМ2014 на базі МТЗ-82;920;952 вартістю 830 000 грн. Водночас закуплено:

– подрібнювач гілок АМ-120БД – 58 800 грн.;

– 2 зварювальних апарата – 6 700 грн.;

– повітродув-пиловсмоктувач – 8 100 грн.;

– 2 бензопили – 20 941 грн.;

– висоторіз – 17 000 грн.;

– прес гідравлічний – 35 000 грн.;

– причеп автомобільний – 12 000 грн.;

– верстат деревообробний – 15 650 грн.;

– вібраційна машина – 27 390 грн.

Ми плануємо й надалі реалізовувати усі проекти для покращення комфортного проживання у нашому місті. Головне, шановна громадо, пам’ятайте: ваша активність породжує нашу діяльність.

Вам також може сподобатися...